1. FC Horš. Týn - Heřm. Huť 2:5 (2:3)

03.10.2010 20:16

 Po dvou zápasech na hřištích soupeřů se v nedělním odpoledne opět představilo 1. FC svým příznivcům na domácí trávě, ale příliš radosti jim nepřineslo. Hráči jakoby podvědomě čekali, že se 11. mužstvo tabulky na hřišti druhého celku porazí samo, ale tak to ve fotbale nefunguje. Když pak po vlastní brance dokázali domácí rychle vyrovnat a pak dokonce obrátit výsledek, měli rozhádaného soupeře na lopatě, ale namísto toho, aby jej herně dorazili, zcela nepochopitelně „ubrali plyn“, zkušený soupeř toho dokonale využil a do poločasu obrátil skóre ve svůj prospěch. Po vyrovnávacím gólu na 2:2 najednou jakoby domácí záloze došel dech, přestala běhat, nedoplňovala útočníky, hosté převzali ve středu hřiště iniciativu a na nejistou obranu se začal valit útok za útokem. Gól do šatny na 2:3 jakoby domácí hráče zcela ochromil a když hned po obrátce hosté přidali další gól, bylo jasné, že dnes se domácí již herně nevzchopí. Hosté kralovali ve středu pole, kde domácím chyběl pohyb, nasazení, bojovnost a přihrávka a to bylo vzhledem k věkovému rozdílu hráčů zarážející. Útočné hroty nedostali ze zadu pořádný míč a působily chvílemi jako statisté a když už se podařilo míč dopředu poslat, brzy o něj Šot či Vachtl přišli… Pro domácí to je varování, aby si po výherní „šnůře“ opět sedli na zem a s pokorou věnovali fotbalu co si zaslouží.
Úvod zápasu patřil domácím, ale Minařík mířil zprava nad Kaliánovu branku a když Šot obešel hostujícího brankáře, stačil jeho střelu ve skluzu do odkryté branky zblokovat hostující stopér. V 9. minutě se hosté dostali před Vacíkovu branku, Cejthamr rozehrál tr. kop z 22 metrů, míč do protipohybu domácího gólmana hlavou tečoval spoluhráč Koriťák a bylo to 0:1. Poté musel Vacík vyboxovat míč těsně před nabíhajícím Posledním, ale gól padl ve 14. minutě na druhé straně. Zleva zatáhl míč domácí Wolf, jeho centr nasměroval do vlastní sítě jeden hostujících zadáků a bylo srovnáno – 1:1. Poté mířili nad domácí branku Lakó Martin a Lakó Jan. Hosté byli v této fázi hry velmi nedisciplinovaní a viděli dvě žluté karty. Ve 26. minutě si Vachtlovým tr. kopem poradil Kalián a vzápětí stačili hosté srazit na roh Minaříkovu střelu zprava z šestnáctky. Ten rozehrál zprava Andrle a nehlídaný Vachtl hlavou z 10 metrů poslal domácí do vedení – 2:1. Po půlhodině hry zamířil domácí Šot nad branku hostů a o chvíli později vyboxoval Kalián tr. kop Beňušíka. To však bylo ze strany domácích vše a ve 36. minutě byl nejistý Pačesný rád, že po faulu na pronikajícího soupeře na hranici pokutového území viděl jen žlutou kartu. Tr. kop si postavil s delším proslovem k rozhodčímu hostující Veselovský a střelou do pravé Vacíkovy šibenice srovnal na 2:2. Hosté se stále více tlačili před domácí branku a vytvářeli nebezpečné situace a když na druhé straně vyrazil Andrleho střelu Kalián na roh, přišel pro domácí trest do šatny. Ve 45. minutě nechali obránci trestuhodně vystřelit Cejthamra zpoza šestnáctky, Vacík míč vyrazil, ale nabíhající Martin Lakó ve skluzu z úhlu zprava ze 4 metrů rozvlnil domácí síť – 2:3.
Domácí nastoupili stejně vlažně i do druhé půle a to byla voda no rozjetý heřmanohuťský mlýn. Hned ve 47. minutě se po Cejthamrově rohovém kopu prosadil hlavou nehlídaný Veselovský a zvýšil na 2:4. Když už se domácí dostali na dostřel soupeřovy branky, tak nemířili přesně, jako ve 48. minutě hlavou po rohovém kopu Minařík, či o chvíli později patičkou zblízka po Andrleho rohovém kopu Vachtl. V 53. minutě stačil Vacík vytlačit míč u pravé tyče po tr. kopu Veselovského, ale když si na lobovaný míč naběhl Veselovský a ocitl se sám před domácím gólmanem, znamenalo to další hřebík do rakve – 2:5. V 62. minutě si opět udělal z domácí obrany „průchoďák“ hostující Martin Lakó, ale z úhlu zprava zamířil vedle vzdálenější tyče. Poté sáhl domácí trenér k výměně obou hrotových hráčů Šota a Vachtla a ofenzíva domácích se oživila. V 70. minutě po narážečce s Andrlem stačil Kotlan míč, který měl na dlouhou nohu dloubnout ze 7 metrů jen vedle pravé Kaliánovy tyče. Poté byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Poslední a Beňušík zahrál tr. kop ze 17 metrů jen do zdi hostujících hráčů. V 75. minutě zahodil tutovku domácí Koriťák, který zcela nehlídán hlavou z 8 metrů zamířil nad zcela odkrytou branku, po centru Beňušíka. O chvíli později stačil Kotlanovu střelu ze 17 metrů zblokovat jeden z hostujících zadáků a vzápětí se stejný domácí hráč dostal až před brankáře Kaliána, z 8 metrů však trefil jen jeho tělo. V 77. minutě zatáhl domácí Kotlan opět míč k pokutovému území, ale jeho střelu z šestnáctky Kalián kryl. O minutu později našel Andrle Koriťáka, ale i s jeho volejem z 23 metrů si Kalián poradil. Poté se nepřesnou střelou z úhlu prezentoval opět Kotlan a na druhé straně musel Vacík dvakrát likvidovat pokusy, které vyslal Martin Lakó. Když pak skončila Beňušíkova střela z 22 metrů těsně vedle pravé Kaliánovy tyče, bylo v zápase vše. A domácí po mizerném výkonu přenechali všechny body hostům. Pro trenéra Kožíška je určitě problémem zranění brankáře Vacíka, který odchytal zápas s velkým zdravotním handicapem a se sebezapřením, ale jak to vypadá, bude teď několik dalších zápasů chybět.
Rozhodčí: Maštalíř, ŽK: 2:6, ČK: 0:1.
1. FC H. Týn: Vacík – Pačesný, Koriťák, Ouřada, Wolf – Minařík, Beňušík, Šimka, Andrle – Šot (63. Bulička), Vachtl (63. Kotlan). Trenér: Josef Kožíšek.