1. FC Horšovský Týn - B. Zbůch 4:2 (4:2)

Po překvapivém vítězství na hřišti Spartaku Klenčí hostilo mužstvo 1. FC Horšovský Týn na svém hřišti celek Baníku Zbůch. V první půli se hrálo vyrovnaně, hosté byli kombinačně zdatnější, ale domácí obrana je příliš do zakončení nepouštěla. Zato defenzíva hostů byla v této fázi hry poněkud prostupnější, čehož domácí využili. Ve druhém poločase převzali iniciativu hosté, kombinační hrou ve středu hřiště si vytvořili tlak, ale zradila je koncovka, takže poločasový náskok domácích se jim zvrátit nepodařilo.
Když si s Hrdličkovou střelou ve skluzu poradil domácí brankář Vacík, přesunula se hra mezi šestnáctky a brankáři se nudili. To platilo jen do 16. minuty, kdy domácí Beňušík rozehrál tr. kop zleva, na míč si naskočil Minařík a hlavou z 8 metrů otevřel skóre – 1:0. Hosté kontrovali nepřesným tr. kopem Hrdličky, ale po chybném zákroku hostujícího brankáře Fiťmy, který nezasáhl dobře dopadající vysoký centr, musel ve snaze zachránit situaci použít faulu na Šota a z nařízeného pokutového kopu zvýšil v 19. minutě Vachtl na 2:0. I nadále však hráli hosté vyrovnanou partii, ale ve 23. minutě se neprosadil Schjebal ani Karbusický, jejichž pokusy skončily u Vacíka. Na druhé straně mířili nepřesně Beňušík a Šot. Ve 29. minutě si na nakopnutý míč naběhl domácí Šot za soupeřovu obranu a přes vybíhajícího Fiťmu zvýšil ze 17 metrů na 3:0. Hosté však nesložili zbraně a ve 33. minutě musel Vacík pádem pod nohy zneškodnit sólo hostujícího hráče a protože to bylo s faulem, byla na světě druhá penalta, kterou se štěstím proměnil Karbusický, když si Vacík na míč sáhl – 3:1. Hosty gól povzbudil a Vacík musel vzápětí výborným zákrokem vytlačit na roh Kubíčkovu střelu zleva. Ve 38. minutě našlápl domácí kanonýr Šot ke svému typickému sólu, míč protlačil přes dva obránce a střelou z šestnáctky zvýšil na 4:1. Poté Vacík vyboxoval Hrdličkův centr k Fořtovi, ale ten v dobré pozici mířil nad. Pět minut před obrátkou zakončil průnik po pravé straně domácí Vachtl střelou vedle bližší tyče a následoval trest – těsně před obrátkou se míč od hostujícího Karbusického dostal k volnému Schejbalovi a ten z 15 metrů trefil přesně k pravé tyči – 4:2.
Většina druhého poločasu se odehrávala pod taktovkou hostů, kteří se neustále tlačili do šestnáctky domácích a kvalitní kombinační hrou ovládli hru. Ve 49. minutě Vacík bravurně vytlačil Fořtovu střelu z šestnáctky směřující přesně k jeho pravé tyči a vzápětí musel domácí gólman na zem pod nohy nabíhajícího Schejbala. V 54. minutě Zatáhl míč po pravé straně zbůšský Karbusický, našel volného Pfeifera, ale ten ve vyložené šanci ze 14 metrů přestřelil. Po hodině hry utekl po pravé straně hostující Fořt, jeho střelu ze 12 metrů stačil Vacík nohou vyrazit a tentýž hráč hostů ze 14 metrů přestřelil. V 65. minutě po Schejbalově tr. kopu zprava mířil u vzdálenější tyče ve skluzu Fořt těsně vedle. Dvacet minut před koncem se opět po pravé straně probil hostující Hettler, našel volného Karbusického, ale jeho střelu z 8 metrů stačil jeden z domácích zadáků zblokovat. V 73. minutě si za domácí obranu zaběhl Karbusický, ale tutovku sám proti Vacíkovi zazdil střelou ze 12 metrů nad domácí branku. Poté Vacík dvakrát vyboxoval nebezpečné centry hostů a Jirkova střela z šestnáctky skončila vedle jeho levé tyče. Neprosadil se ani Schejbal z 10 metrů a tak se domácí dostali do hry až pět minut před koncem, ale Kotlanovu střelu stačil Fiťma vyrazit na roh. Hosté ve snaze o zvrat přitvrdili hru a doplatil na to v 90. minutě Schejbal, který po druhé žluté musel do sprchy. Rozhodčí nastavil 8 minut. Domácí Malý minul volejem zprava branku po Minaříkově tr. kopu a vzápětí na druhé straně výtečně vyrazil Vacík Fořtovu bombu ze 12 metrů po rohovém kopu Hrdličky. V 52. minutě se mezi dvěma obránci prodral do šestnáctky domácí Kotlan, ale jeho střelu v tísni brankář Fiťma vyrazil. Když poté poslal Malý dopředu Minaříka a ten svůj průnik po pravé straně zakončil střelu vedle bližší tyče, bylo ze zápasu vše.
Řídil rozhodčí Maštalíř, ŽK: 1:5, ČK: 0:1.
1. FC H. Týn: Vacík – Pačesný, Šimka, Ouřada, Švehla (80. Touš) – Kotlan, Wolf (60. Andrle), Beňušík (73. Bulička), Minařík – Vacht (64. Malý), Šot. Trenér: Josef Kožíšek.

 

Spartak Klenčí - 1. FC H. Týn 3:4 (3:2)
05.09.2010 21:02

Nováček v I. B třídě, horšovskotýnské 1. FC, zajížděĺo v neděli na hřiště horkého favorita, zkušeného Spartaku Klenčí s citelnou ztrátou – zraněným brankářem Vacíkem. Jen málokdo by před zápasem vsadil na vítězství hostů, ale ti překvapili domácí houževnatostí a nakonec doslova vydřeli první tři body na hřišti soupeře.
Zápas se však pro hosty nevyvíjel dobře. Domácí se od úvodního hvizdu hnali do útoku a neustále ohrožovali Toušovu branku. Hned v úvodní minutě mířil z 18 metrů Hromník zprava těsně vedle vzdálenější tyče a o dvě minuty později zakončil akci Hromníka po pravé straně Brašna střelou ze 7 metrů vedle levé tyče horšovskotýnské branky. Běžela teprve 4- minuta a domácí se radovali, když Mifek zatáhl míč po levé straně, centrem našel nehlídaného Housara, který hlavou z 5 metrů otevřel skóre – 1:0. Vše nasvědčovalo jednoznačnému vítězství domácích, ale hosté začali pomalu vystrkovat drápky. V 6. minutě se vlevo uvolnil Vachtl, našel centrem nabíhajícího Šota, ale jeho volej z 10 metrů mířil nad domácí branku. Poté se hra přestěhovala mezi šestnáctky až ve 13. minutě po slabé malé domů domácího Vejmelky musel na zem a těsně před nabíhajícím Vachtlem odkopnout míč domácí brankář. Hosté se dočkali vyrovnání v 19. minutě, kdy míč zatáhl Šot po pravé straně, jeho centr netrfil při odkopu Vejmelka, míč se dostal k volnému Vachtlovi a ten ze 12 metrů srovnal – 1:1. Hosté poté ustáli závar před svojí brankou a s Čechovou střelou si poradil Touš. Hostům zatrnulo ve 32. minutě, kdy Machtův centr zprava odvrátil hlavou hostující Šimka jen těsně nad vlastní břevno. O dvě minuty později po tr. kopu Brašny se míč odrazil od zdi, po vráceném centru vznikl před hostující brankou závar, v něm se nejlépe zorientoval Mifek a zblízka poslal míč do sítě – 2:1. Hosté kontrovali ve 42. minutě, kdy nejprve domácí zblokovali střelu Minaříka, ale vzápětí tentýž hráč pronikl do klenečského pokutového území, kde byl v souboji s Machtem faulován a z nařízené penalty srovnal Touš – 2:2. Těsně před obrátkou však tahali za delší konec domácí, když ve 45. minutě zatáhl po pravé straně míč Brašna, zpětně našel volného Čecha a ten se ze 12 metrů nemýlil – 3:2.
Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté a hned ve 46. minutě vybojoval míč střídající Kotlan, utekl po pravé straně obránci, ale ve snaze obstřelit vybíhajícího Sokola minul jeho vzdálenější tyč. V 50. minutě mohl být domácí Holar rád, že za svůj faul na pronikajícího Kotlana, který by šel sám na branku uviděl pouze žlutou kartu. V 54. minutě vybojoval ve středu hřiště míč hostující Kotlan, stačil jej špičkou kopačky přistrčit nabíhajícímu Šotovi a ten s notnou dávkou štěstí míč doslova přetlačil postupně přes dva obránce, aby se dostal sám proti Sokolovi a z 15 metrů srovnal – 3:3. O minutu později stačil hostující zadák srazit na roh Brašnovu střelu zleva a následně si pokusem Hromníka poradil Touš. Domácí se ve snaze strhnout vedení na svou stranu hnali dopředu, ale příliš zapomínali na defenzívu. Nejprve sice zamířil domácí Toth z 25 metrů těsně vedle levé Toušovy šibenice, ale vzápětí přišlo na druhé straně vyrování. Šot se protáhl po pravé straně a z úhlu bombou trefil bližší tyč Sokolovy branky. Domácí však varování nebrali vážně a tak přišel v 64. minutě trest. Kotlan utekl po levé straně, centrem našel na penaltě volného Beňušíka, který zamířil k levé Sokolově tyči – 3:4. Hosté procházeli domácí obranou jako nůž máslem a tak se po levé straně protáhl Šot, našel nabíhajícího Wolfa, ale ten ze 14 metrů přestřelil domácí branku. O minutu později utekl za domácí obranu Kotlan, našel volného Wolfa, ale ten ze 14 metrů opět mířil nad Sokolovu branku. V 77. minutě stačil střelu horšovskotýnského Beňušíka z 22 metrů Sokol vyrazit na roh. Na druhé straně rozehrál tr. kop zprava ze 25 metrů domácí Psutka, míč prolétl mezi hráči, ale Touš jej těsně u pravé tyče vytlačil na roh. Poté mířil Psutka z tr. kopu vedle branky hostů a na druhé straně Pačesný z 18 metrů opět nad břevno Sokolovy svatyně. V 79. minutě Touš vyrazil na roh Čechovu střelu a vzápětí mířila Machtova střela zprava vysoko nad. V 87. minutě poslal hostující Minařík dopředu Kotlana, ten se zbavil obránce, ale jeho střela Sokola nepřekvapila. Vzápětí tentýž hráč hostů zaznamenal branku, pěkným přelobováním vybíhajícího Sokola, ale pro avizovaný ofsajd, který však nikdo neviděl, gól uznán nebyl. Domácí nesli velmi těžce ztrátu bodů a tak si po zcela nesmyslném a nebezpečném zákroku ve středu hřiště řekl klenečský Housar o červenou kartu a to bylo ze zajímavého zápasu, ve kterém byl outsider favoritovi zcela vyrovnaným soupeřem a nenechal se zatlačit do defenzívy, vše.
Řídil rozhodčí Reznichenko. Branky: 4. Housar, 34. Mifek, 45. Čech – 19. Vachtl, 42. Touš z PK, 54. Šot, 64. Beňušík.
1.FC H. Týn: Touš – Wolf (Švehla), Koriťák, Ouřada, Bulička, Pačesný, Beňušík, Šimka, Minařík, Šot (67. Andrle), Vachtl (46. Kotlan). Trenér: Josef Kožíšek.
 

 

1. FC H. Týn - S. Krchleby 3:1 (2:0)

V druhém zápasu v I. B třídě se premiérově představilo mužstvo 1. FC Horšovský Týn na domácím trávníku v okresním derby se Sokolem Krchleby. Přestože byl průběh celého utkání vcelku vyrovnaný, všechny body zůstaly nakonec doma a nemalou zásluhu na tom má i brankář Vacík, který zneškodnil několik vyložených šancí hostů.


Ten i s trochou štěstí vyřešil velký závar před svojí brankou v 6. minutě, když vleže zachytil míč těsně před brankovou čárou. O minutu později, na druhé straně po Minaříkově centru zleva, hlavičkoval z 10 metrů domácí Vachtl, ale jen do náruče brankáře Chvátala. Poté si hostující gólman poradil bez problému s pokusem Šota z 18 metrů a ve 13. minutě musel Vacík v domácí brance vyrážet bombu Beisbiera z 18 metrů na roh. Ve 20. minutě si na Skálův centr zleva naskočil krchlebský Podzimek, ale mířil vedle. O dvě minuty později musel na zem domácí brankář Vacík, aby zažehnal nebezpečí před nabíhajícím O. Doležalem. Ve 24. minutě rozehrál zprava tr. kop hostující Šmrha, ale Poslední hlavou z 10 metrů Vacíkovu branku minul. Gólu se domácí dočkali ve 26. minutě, kdy Ouřadův dlouhý míč prodloužil hlavou Kotlan na nabíhajícího Šota, ten stačil míč před vybíhajícím brankářem Chvátalem usměrnit do branky – 1:0. Po půlhodině hry vybojoval domácí Kotlan míč na půli hřiště, zatáhl jej k pokutovému území hostů, našel vpravo nabíhajícího Vachtla, jehož centr však volejem ze 14 metrů zleva usměrnil Šot v dobré pozici nad krchlebskou branku. Ve 32. minutě rozehrál tr. kop z 25 metrů hostující Štverka a O. Doležal hlavou mířil nad domácí branku. Branky se hosté dočkali ve 35. minutě, ale pro Skálův ofsajd nebyla uznána. Hned minutu nato se však radovali domácí, když Minařík našel dlouhým odkopem nabíhajícího Vachtla, který zprava z 15 metrů vystřelil, Chvátal míč vyrazil zpět k domácímu útočníkovi, který se efektně kličkou uvolnil přes dobíhajícího obránce i brankáře a do odkryté branky skóroval – 2:0. Hosté zazlobili ve 39. minutě, kdy po tr. kopu M. Doležala hlavičkoval nehlídaný Poslední, který však mířil vedle. Dvě minuty před obrátkou se pěkně uvolnil domácí Koriťák, ale jeho střela z 18 metrů skončila kousek vedle levé Chvátalovy šibenice. Těsně před přestávkou rozehrál na druhé straně tr. kop zleva domácí Beňušík na Kotlanovu střelu hlavou stačil Chvátal reflexivně vyrazit, Kotlan našel nabíhajícího Vachtla, ale jeho střelu z 10 metrů vyrazil brankář Chvátal.
V úvodu druhé půle se uvedl nepřesnou střelou ze 22 metrů domácí Šot a ve 49. minutě musel na druhé straně vytáhnout brankář Vacík jeden ze svých parádních zákroků, aby vyrazil vydařenou střelu Posledního směřující k jeho pravé tyči. V 50. minutě na centr domácího Šota zprava nedosáhl před krchlebskou brankou Vachtl a vzápětí opět čaroval v druhé brance Vacík, když vytlačil střelu M. Doležala z 15 metrů na roh. Po jeho rozehrání usměrnil hlavou z 8 metrů míč nad domácí branku Poslední. Když se zdálo, že se hosté dostanou do trvalejšího tlaku, přišla 54. minuta v níž domácí Wolf zatáhl míč po pravé straně, probil se do šestnáctky a místo centru volil střelu z úhlu z 10 metrů, která skočila v síti – 3:0. Hned vzápětí měli hosté možnost snížit, ale Vacík zázračně vyrazil Šmrhovu hlavičku z malého vápna po Podzimkové tr. kopu na roh a po jeho rozehrání míč vyboxoval. V 62. minutě uviděl za přifilmovaný faul na Skálu druhou žlutou kartu domácí Bulička a hosté hráli přesilovku. Po dvou rohových kopech hostů přišla 69. minuta a šikovně předvedený pád zkušeného krchlebského Skály, po souboji s Wolfem, který rozhodčí posoudil jako faul, takže následoval pokutový kop. Ačkoli Vacík vystihl směr střely, Beisbier snížil na 3:1. V 78. minutě předvedl svůj postřeh opět domácí gólman po střele M. Doležala a vyražený míč odvrátila obrana. Deset minut před koncem z tr. kopu jen těsně přestřelil horšovskotýnskou branku Šmrha a nad mířil o chvíli později i jeho spoluhráč Beisbier, který se dostal ke střele zleva z úhlu. V 85. minutě zatáhl míč po pravé straně domácí Kotlan, našel nabíhajícího Andrleho, ale ten technickou střelou zleva minul vzdálenější šibenici Chvátalovy branky. Když nepřesně zamířil na druhé straně hostující Šlajs, přišla 88. minuta, kdy se k pokutovému území hostů řítil Andrle, byl zezadu faulován a Poslední musel za tento zákrok do šatny. Tr. kop ze 17 metrů rozehrál Minařík do zdi, míč se odrazil ke Koriťákovi, jehož volej zprava hosté tečovali na roh a to bylo v zápase vše.
Sestava 1. FC H. Týn: Vacík – Wolf, Koriťák, Ouřada, Bulička – Kotlan (90. Malý), Beňušík, Šimka, Minařík – Vachtl (79. Andrle), Šot (70. Švehla). Trenér: Josef Kožíšek.